Αφιέρωμα
Μοναστήρια των Χανιών
Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τα Μοναστήρια των Χανιών
Μονή Γουβερνέτου
Η μονή Γουβερνέτου ή μονή της Κυρίας των Αγγέλων του Γουβερνέτου είναι ορθόδοξο μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στο ακρωτήρι Χανίων, στη δυτική Κρήτη. Απέχει 19 χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο κοντά στη Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων. Η μονή ιδρύθηκε μεταξύ του 1537 και 1548. Η μονή υπέστη καταστροφές κατά τους οθωμανικούς χρόνους, και πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της επανάσταση του 1821, αλλά συνέχισε να κατοικείται. Η μονή έχει φρουριακό χαρακτήρα, με ορθογώνια κάτοψη και διέθετε πύργους σε γωνία (σήμερα σώζονται οι δύο). Το καθολικό της μονής είναι τρίκογχος ναός με τρούλο και διακονικό. Η πρόσοψη του ναού είναι επηρεασμένη από τον μανιερισμό και διαθέτει γλυπτές μορφάζουσες μορφές. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η μονή Καθολικού, η οποία σχετίζεται επίσης με τη λατρεία του Αγίου Ιωάννη του ερημίτη
Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων
Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι, 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και κοντά στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη
Ιερά Μονή Χρυσοπηγής (Χανιά)
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης, σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, στη διαδρομή προς το λιμάνι της Σούδας. Eίναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Xιλιάδες προσκυνητές συρρέουν στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η Μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και υπήρξε ανδρική μέχρι τα πρόσφατα χρόνια. Κτήτορας ήταν ο Χανιώτης Ιωάννης Χαρτοφύλακας, διδάκτωρ της ιατρικής και της φιλοσοφίας, σημαντικό πρόσωπο της εποχής του με μεγάλη δράση στην κοινωνία των Χανίων.
Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη
Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη ή Μονή Καθολικού είναι ερειπωμένη σήμερα μονή των αρχών του 17ου αιώνα. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Μονή Γουβερνέτου, μέσα στο φαράγγι Αυλάκι και κοντά στη σπηλιά που πέθανε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης. Ο ναός της μονής αποτελείται από μια μικρή σπηλαιώδη κοιλότητα, κτισμένη με λαξευτή πέτρα κατά το βόρειο μέρος, ενώ μπροστά από το ναό υπάρχει αυλή που στηρίζεται σε θόλους. Γύρω στα 1600 ο Ιερεμίας Τζαγκαρόλος κατασκεύασε μια γέφυρα που ενώνει την εκκλησία με την απέναντι πλαγιά και λειτουργεί ως περίβολος των κελιών. Πέριξ της γέφυρας υπάρχουν διάφοροι χώροι και βοηθητικά κτίσματα της μονής.
Μονή Οδηγητρίας Κυρίας Γωνιάς Χανίων
Η Μονή Οδηγητρίας Κυρίας Γωνιάς είναι ανδρική σταυροπηγιακή μονή κοντά στο Κολυμβάρι Χανίων, στη δυτική Κρήτη. Είναι κτισμένη στο μύχο του κόλπου Χανίων, περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά από τα Χανιά. Κοντά στη μονή βρίσκεται η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.
Μονή Χρυσοσκαλίτισσας Χανίων
Η μονή Χρυσοσκαλίτισσας είναι ορθόδοξο μοναστήρι του 17ου αιώνα στην Κοινότητα Βάθης του Δήμου Κισάμου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων της Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νοτίως από την πόλη των Χανίων, και σε υψόμετρο 35 μέτρων έχει θέα το Λιβυκό πέλαγος. Σύμφωνα με την Κρητική παράδοση η ονομασία προέκυψε από τα 90 σκαλιά της μονής τα οποία αναφέρεται πως ήταν χρυσά. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μονή Μεταμορφώσεως στον Κάστελο
Στην περιοχή της Αγίας Κυριακής, πάνω σε βραχώδη λόφο κάτω από τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου «Κάστελλος», έχουν ανεγερθεί τα νέα μοναστικά κτίσματα της Χρυσοπηγής. Η Μεταμόρφωση στο Κάστρο έχει κτισθεί με την πέτρα της εκσκαφής, με το ελάχιστο δυνατόν οικολογικό αποτύπωμα και σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνόλου, όπου ο δομημένος και ο αδόμητος χώρος βρίσκονται σε ισορροπία, έτσι ώστε να αναδεικνύεται το φυσικό περιβάλλον και η εναρμονισμένη σχέση του με τα κτίσματα. Αυτόν τον χώρο τον ευλόγησε με την παρουσία του το 2002 η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος περπάτησε στα μονοπάτια της περιοχής και έθεσε το θεμέλιο λίθο του νέου Καθολικού της Μεταμορφώσεως στις 19 Ιουνίου 2002. Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012, τελέσθηκαν από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη τα εγκαίνια του Καθολικού της Μεταμορφώσεως.
Ιερά Μονή Παναγίας Θυμιανής (Κομιτάδες)
Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία της Μονής προέρχεται από μία εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε κάτω από ένα θύμο (θυμάρι) και υπήρξε ιερός χώρος των Σφακιανών.
Το καθολικό της μονής είναι δίκλιτος ναός, αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου και την Αγία Τριάδα, με τοιχογραφίες από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Πολλοί παρομοιάζουν τη μονή ως την «Αγία Λαύρα της Κρήτης» αφού εδώ κηρύχτηκε η κρητική επανάσταση του 1821. Γι' αυτόν τον λόγο, κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου πραγματοποιείται στη Θυμιανή Παναγία λειτουργία και τιμητική εκδήλωση.
Για περισσότερα Μοναστήρια επισκεφτείτε το σάιτ Μοναστήρια της Ελλάδας
Για περισσότερα Μοναστήρια στην Κρήτη επισκεφτείτε το σάιτ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΡΗΤΗ